Maas Buiten Gaats 2018: WadVaren

Geplaatst op 30-08-2018  -  Categorie: Naslag

Maas Buiten Gaats ligt weer achter ons. 11 zeiljachten en 5 motorjachten hebben een prima tijd gehad. Het weer was prachtig en de opmerkingen van de teamleider die Plinius en Tacitus citeerde om ons te waarschuwen voor de golven, zandbanken en zeemonsters van IJsselmeer en Waddenzee konden worden genegeerd. Het is een voortreffelijke tocht geworden.

Wat waren de hoogtepunten?
De zomerse start bij de Koninklijke in Muiden waar wij door Bestuurders Ruud van der Stroom en Nickel van der Vorm en MBG-ereleden Han en Marliese Goud werden uitgewuifd.
De spontane gastvrijheid van de Regattahaven in Medemblik waar de steigers voor ons rap werden schoongeboend terwijl wij onverwachts binnenliepen. De oorspronkelijk bestemming De Kreupel bleek ondanks zorgvuldig onderzoek voor een paar jachten te ondiep...

Het “running dinner” in Medemblik waarbij de bemanningen voor elkaar kookten – een geweldige manier om elkaar (nog) beter te leren kennen. Dit na een snelle actie om een vloothaven te vinden. De whats-app groep bewees zijn waarde!

De handicapwedstrijd tussen Medemblik en Kornwerd die de door Magic van Leo Lauwaars met zijn enthousiaste en ervaren bemanning nipt gewonnen werd, met felle competitie van de Quinta van Rudy Voogd en de Maasvogel van Erik Pluimers die slim gebruik maakte van de wisselende IJsselmeer-wind.

De stoere tocht van Terschelling naar Lauwersoog , al gingen de platbodems binnendoor over het wad en de Najade met Robert en Cathrien Crol zelfs, naar het leek op de AIS-radar, over het Noorderstrand. Later bleek dat zij heel slim te tegenstroom zochten tegen het tij en dus een stuk op de anderen konden inlopen.

De ochtendfitness die inspirerend en deskundig geleid werd door Elsine Sijsma en Carolina Barría Marmolejo. Wij hebben ons nog nooit zo fit gevoeld aan boord!

De ontvangst door havenmeester Ilona Weber van Borkum die ook dit jaar weer met open armen op de kade stond om ons te verwelkomen.

De dromerige tocht die de motorjachten en kleinere zeiljachten door feestend Leeuwarden, de Dokkumer Ee en het prachtige Reitdiep maakten terwijl de stoerdere zeevaarders zich door de golven van de Noordzee worstelden op weg naar de BBQ in Lauwersoog.

Parallelle tochten voor zeevaarders, platbodems en motorjachten – dat was bij MBG nog niet eerder vertoond. Volgende keer wellicht ook nog een paralleltocht met MaasRoeiers!

En de geweldige slotavond in het Prinsenhof in Groningen met een uitzonderlijk concert door meesterfluiter Geert Chatroux.

Tja, en dan natuurlijk het weer. Het mooiste weer van alle 17 MBG’s tot nu toe, met steeds net een knoopje meer wind dan voorspeld waardoor er toch mooie rakken gezeild zijn.
Op naar MBG 2019!

Voor een fotoverslag van deelnemer en mede-Maaslid Hans Wijker, ga naar De Maas Foto-pagina, en log in. Ben je hier nooit geweest, kies Login en volg de aanwijzingen achter Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten, of nieuw hier?