Het coastal roeien is wereldwijd één van de snelst groeiende disciplines binnen de roeisport en kenmerkt zich door het roeien op open water. Coastal roeien kent drie verschillende vormen:
Coastal roeien is een relatief nieuwe roeivariant in Nederland. Het wordt gedefinieerd als het roeien in glad roeimateriaal op zee, op meren en grote rivieren. Coastal roeien is anders dan het roeien op vlak water. Door de ruige condities van wind, golven en stroming zorgt het coastal roeien altijd voor spektakel.
In Nederland wordt er geroeid in speciale coastal boten, Yole de mers. Inmiddels wordt het coastal roeien zowel recreatief als op wedstrijdniveau beoefend en heeft het zich ontwikkeld tot een serieuze wedstrijdsport, die hoog op de prioriteitenlijst van de internationale roeifederatie/World Rowing.
Voor informatie over de mogelijkheden van Coastal Roeien op de Kralingseplas, volg deze link
Aan de rechterzijde van deze pagina staan de roeiwedstrijden waarop kan worden ingeschreven, inclusief de coastal wedstrijden die open staan voor deelname via De Maas.
Via deze link is de KNRB poster te vinden met alle coastal wedstrijden (2025)
Coastal roeiwedstrijden zijn er in twee varianten, Endurance races en Beach Sprints. Beiden vinden plaats op groot open water. Golven, wind en ruig water maken het een dynamische en spectaculaire vorm van roeien.
Bij de Beach Sprint starten de roeiers vanaf het strand, rennen naar de boot en roeien dan via een slingerparcours naar een boei op zo’n 250 meter uit de kust. Na het ronden van de boei wordt in rechte lijn terug geroeid naar het strand en rent een van de roeiers, natuurlijk na uitstappen, een stuk terug om een bel te luiden of een knop in te drukken als finish. De Beach Sprints zijn vanaf 2028 een nieuw nummer op de Olympische Spelen.
Zie ook www.rotterdambeachsprints.nl
De Endurance races hebben veel karakteristieken van zeilwedstrijden. Maximaal twintig boten liggen achter de startlijn gereed voor het signaal van het startschip voor een vliegende start. Ze hebben dan minimaal één kilometer om bij elkaar weg te lopen, om de eerste boei zo gunstig mogelijk te naderen en ronden. Daarna volgen nog minstens vier kilometer over een parcours met meerdere boeien voordat men de finish in zicht krijgt.