Stoplicht

Het stoplicht geeft aan of er een vaarverbod is. Staat het op rood, dan mag er niet geroeid worden! Met een oranje licht wordt gewaarschuwd voor harde wind of kou. Er mag dan nog wel geroeid worden, maar voorzichtigheid is geboden.

Vaarverbod?

Het vaarverbod, hoe zat het ook alweer? Deze winter hebben we alle varianten al een keer voorbij zien komen, mist, ijs en harde wind. Voor alle duidelijkheid zijn hier de regels omtrent het vaarverbod.

Vaarverbod bepalingen Rotte

Soms zijn de weersomstandigheden zo dat er een te groot risico is voor roeiers en materiaal. Het roeibestuur kan dan een vaarverbod instellen. Niemand mag dan roeien. Vaarverboden worden kenbaar gemaakt via de CaptainsApp (Whatsapp), de MaasApp (Het Weer/Meer) en op de homepage van de reserveringssite. Het bestuur gebruikt onderstaande criteria en gezond verstand om te bepalen of een vaarverbod nodig is. Ga niet het water op als een of meer van deze criteria duidelijk van kracht zijn en er (nog) geen vaarverbod is uitgevaardigd.

Er is een vaarverbod bij (ieder criterium is zelfstandig een grond voor een vaarverbod):

  • Invallende duisternis en als het donker is.
  • Windkracht of -vlagen van 6 Bft en hoger.
  • Onweer of dreiging van onweer.
  • Dichte mist (zicht minder dan 400 meter), is de Molen niet zichtbaar vanaf het vlot, dan kunt u niet roeien.
  • IJs of als er sprake is van ijsvorming (ijs is hard en scherp en zelfs dun ijs kan de huid van een boot beschadigingen).
  • Een buitentemperatuur beneden de -2 graden Celsius. De kans dat er ijs zal ontstaan tijdens het roeien is dan te groot.
  • Op 4 mei (dodenherdenking) na 18.00 uur (o.a. wegens herdenkingsmonument bij de Irenebrug).

NB: Wind en lage temperaturen kunnen ook aan de kant voor gevaarlijke situaties zorgen. Door rijp of ijs kan het vlot spekglad zijn en een skiff moet boven windkracht drie bij voorkeur door twee personen van en naar het water worden getild. Laat bij sterke wind ook altijd iemand bij de boot als die buiten op de schragen ligt (omwaaigevaar). We raden iedereen aan om bij kou niet alleen het water op te gaan of in ieder geval een telefoon in een waterdichte behuizing mee te nemen. Omslaan in de winter kan gevaarlijk zijn.

Onlangs hebben wij de vlotten en bruggen rond de roeiloods mechanisch laten reinigen. Ze zijn weer een stuk stroever, waardoor valpartijen hopelijk worden voorkomen.

Afschrijfboek

Kijk zonder in te loggen in het afschrijfboek of er nog roeimateriaal beschikbaar is op de Rotteloods, WAB of Plantage. Om te zien wie de boot heeft afgeschreven, of zelf een boot af te schrijven, moet worden ingelogd.

Roei Opleidingen

Hieronder een overzicht van de lopende roei-opleidingen*.
*) Als er géén activiteiten gevonden worden, dan staan er momenteel geen opleidingen open voor inschrijving.