Rose vom Wörtherseeregatta – een uitdagende 16km-skiffwedstrijd!

Geplaatst op 08-10-2021  -  Categorie: Roeien

Het eerste weekend van oktober staan er dit jaar in Nederland twee wedstrijden op de kalender (Heineken vierkamp en de Moordregatta); desondanks trekken 14 Nederlanders, tussen de 39 en 69 jaar oud, naar Oostenrijk voor een 16-kilometer skiffwedstrijd over de Wörthersee. Een prachtig meer omringd door bergen tussen het mondaine Velden en Klagenfurt. Een hele onderneming, al startend met de logistiek in Nederland. De boten van de skiffeurs van 9 verenigingen (De Maas, De Ank, Vada, de Zwolsche, De Ank, De Hoop, Naarden, Kogge en Rijnland) zijn namelijk op één botenwagen vervoerd. Dankzij de inzet van een aantal ervaren enthousiastelingen loopt het allemaal op rolletjes.

Voor een aantal mensen is het een bekende wedstrijd, voor anderen is het de eerste keer. Het inroeien levert de geweldige ervaring op van roeien op een turquoise, glashelder meer, variërend van spiegelglad tot behoorlijk heftig water door de aantrekkende wind en veerboten. En zelfs navigeren op punten 6 kilometer in de verte blijkt te kunnen.

Dan is daar de wedstrijddag: 16 kilometer, twee bochten, hoe moeilijk kan het zijn? De voorspelling van lichte tegenwind komt uit; vooral het eerste rechte stuk ervaren de meeste roeiers als behoorlijk uitdagend. Sommigen hebben nergens last van. Kwestie van techniek en ervaring? De laatste 4 kilometer daarentegen valt de wind weg en krijgen we vleugels! Finishen tussen gele boeien voor de organiserende RV Albatros, en het zit erop. Heerlijk gevoel, wir haben es geschafft! Allemaal ons eigen verhaal, onze eigen mentale reis gemaakt en allemaal voldaan.

De prijsuitreiking na afloop is bijzonder sfeervol, waarbij alle deelnemers met een medaille worden geëerd. Ook de Hollandse verbintenis met deze Regatta is een bijzondere: de organisator is heel trots op onze grote deelname. Bovendien is deze wedstrijd een aantal jaren geleden de inspiratiebron geweest voor de Oude IJsselregatta (georganiseerd door WSV De Ank in Doetinchem).

En hoe deed De Maas het? Peggy Tolk behaalde de vierde plek in haar leeftijdsklasse, damesveteranen-C, tweede snelste Nederlandse dame en vijfde snelste dame overall met een tijd van 1:18:58.67

rose1


Copyright ©2021
Koninklijke Roei en Zeil Vereeniging 'De Maas'