Owen Knowles zesde op WK Coastal – Beachsprints

Geplaatst op 27-10-2022  -  Categorie: Roeien

WK Coastal – Beachsprints
Owen Knowles zesde op WK

Half oktober vond het WK Coastal roeien plaats in Saundersfoot (Wales). Coastal is een onderdeel van de roeisport die bij ons tot op heden vrij onbekend was, maar groots spektakel belooft te brengen. Wereldkampioen kon men worden op twee onderdelen; endurance en beachsprint. Bij endurance  wordt er geroeid over een afstand van 4-6 km op zee. Bij beachsprints ren je over het strand naar de boot om vervolgens al roeiend boeien te ronden en ten slotte uit de boot te springen en terug te rennen naar de start-/finishlijn. De totale inspanning bedraagt circa 3 minuten, waarin ongeveer 400 meter geroeid wordt (2min). Het was de eerste keer dat de KNRB atleten voor deze discipline had geselecteerd; tijdens de selectiedag op 4 september konden roeiers en roeisters zich  kwalificeren voor het WK Beachsprints. Het zijn de sprints die hoogstwaarschijnlijk op het Olympisch programma staan vanaf 2028.

Owen Knowles was tijdens de KNRB selectiedag de snelste juniorskiff en mocht Nederland vertegenwoordigen in de skiff en de dubbeltwee.

Races
Het toernooi van de beachsprints begint met een time-trial om de snelste acht deelnemers te selecteren. Deze acht roeien de 4 kwartfinales tegen elkaar, elke atleet in een eigen baan. Tijdens de time-trial wordt er achter elkaar in dezelfde baan gestart. Winnaars van de kwartfinales (knock-out systeem) roeien de halve finales; de winnaars van de halve finales roeien uiteindelijk om goud en zilver. De finales (kwart, halve en hele)  worden binnen circa 45minuten verroeid.

Boat  handlers
Het team bestaat uit drie personen; één roei(st)er en twee boat handlers. De ‘boat handlers’ prepareren binnen drie minuten een, door de organisatie toegekende, boot. Bij het sein ‘bring the boats to the water’ brengen de boat handlers de boot naar het water. In het water houden ze de boot dusdanig vast dat de atleet zo snel mogelijk de boot in kan springen en weg kan roeien. Bij het wegroeien van het strand, circa 200meter, wijst de boat handler met zijn of haar handen de roei(st)er de juiste weg. Dezelfde boat handlers assisteren ook bij terugkomst de atleet bij het uitstappen, zodat er snel gerend kan worden naar de finishlijn.

Spektakel
Het verwachte spektakel kwam er; met name op de finaledag waren vele roeiers overgeleverd aan de hoge golven. Waar het op de eerste en tweede dag nog relatief gemakkelijk was, was de windkracht op zondag behoorlijk sterk. Ook de zuidelijke richting droeg bij aan de grote en sterke golven. Mede om deze reden werd het slotnummer van zondag, vrouwen skiff, gestaakt halververwege de finales.

Resultaat
Via de Time-Trials plaatste Knowles zich uiteindelijk voor de beste acht in beide nummers. In de dubbeltwee roeide Owen met een niet onbekende; Beer Florijn. Met Florijn roeide Knowles het EK in 2021 te München. In de skiff roeide Owen in de kwartfinale tegen de regerend wereldkampioen Beachsprints uit 2021 van Tunesië. Het lukte Owen helaas niet om van hem te winnen en zich te plaatsen voor de halve-finale. De Tunesiër zou later zijn wereldtitel prolongeren. Met uiteindelijk een zesde plaats is naast het spektakel en het plezier ook een zeer goed resultaat behaald door Owen. In de dubbeltwee werden Owen en Beer zelfs vijfde.

Bij de meiden junioren werd ook een skiff uitgezonden; Lisa du Croo haalde helaas niet de finales. Bij de junioren mix dubbeltwee kwam Nederland tot de kwartfinale. Gert Jan van Doorn (mannen skiff) werd in de herkansing uitgeschakeld door de wereldkampioen uit 2021. De wedstrijd van de vrouwen skiff werd halverwege de finales gestaakt in verband met te harde wind. Karien Robbers verloor even daarvoor de kwart finale. Uiteindelijke werd de einduitslag bepaald door de klassering van de wedstrijd eerder die dag, waar Karien als 7e was geëindigd. Olympisch kampioen in de skiff 2021 (2000m) Emma Twigg werd bij de vrouwen Wereldkampioen.

Toekomst
Ook bij ‘De Maas’ is er ontwikkeling binnen het Coastal roeien. Op initiatief van het bestuur wordt er een Coastal ontwikkelplan gemaakt zodat beide Coastal onderdelen (Endurance en Beachsprints) uiteindelijk een niet meer weg te denken onderdeel gaan vormen van de vereeniging. Bij de junioren en studenten lijkt de Beachsprints een belangrijk onderdeel te worden omdat dit op het Olympisch programma gaat komen. Sprints zijn voor de ‘jongere’ atleet ook leuker dan lange afstandswedstrijden (endurance). Wordt vervolgd..

2022-wk-coastal