Marieke Keijser Europees Kampioen

Geplaatst op 12-10-2020  -  Categorie: Roeien  -  Auteur: Thomas Notermans

Op de roeibaan in Poznan is Marieke Keijser samen met Ilse Paulis Europees Kampioen geworden in de lichte dames dubbeltwee. Tijdens de corona-proof medailleceremonie mochten de dames het goud zelf bij elkaar omhangen.

Het toernooi begon op vrijdag 9 oktober met voorwedstrijden; de eerste twee van in totaal drie heats plaatsten zich direct voor de halve finale. De overige negen Europese ploegen mochten het nogmaals proberen via de herkansing. Voor de favorieten, Keijser en Paulis, was het direct plaatsen voor de halve finale geen probleem Er werd gewonnen van Zwitserland, Griekenland en Litouwen. De halve finale, op zaterdag 10 oktober, werd gewonnen. Ook werd er sneller gevaren dan de tweede halve finale die 5 minuten later van start ging. Het gevecht om de Europese titel vond plaats tussen Nederland, Roemenië, Frankrijk, Italië, Wit Rusland en het thuisland Polen.

Hoewel de dames als derde door de 500 meter lijn kwamen in de finale, werd er qua snelheid constant gevaren. Het waren de Italianen en de Fransen die eerder over de 500 meter lijn kwamen. Maar, met hun stoïcijnse tempo stevenden de dames doelgericht op de finish af waarbij ze eerst Frankrijk passeerden en vervolgens verwezen ze de Italianen naar de tweede plek om zelf als eerste te eindigen.

Vanwege Corona is dit EK het enige internationale event voor de toproeiers dat heeft plaatsgevonden. Eerder werden de wereldbekers en de Olympische spelen geannuleerd dan wel verplaatst.

Niet alleen was er gouden succes voor Marieke en Ilse, ons volkslied werd maar liefst acht keer gespeeld!! Er werd daarnaast eenmaal zilver gehaald en twee bronzen plakken. Met dit historische resultaat stond Nederland dan ook ver, heel ver, bovenaan in het medailleklassement.

Foto: Ellen de Monchy