12-koppige DutchSail selectie voor Youth & Puig Women’s America’s Cup Regattas Barcelona 2024 bekend

Geplaatst op 27-09-2023  -  Categorie: Zeilen  -  Bron: DutchSail

Coaches Annemieke Bes en Pieter-Jan Postma hebben de twaalfkoppige DutchSail-selectie voor de Puig Women’s America’s Cup en Youth America’s Cup bekendgemaakt. Beide evenementen vinden in 2024 achtereenvolgens plaats in september en oktober tijdens de America’s Cup in Barcelona, Spanje. De wedstrijden worden gevaren in 4-persoons foiling AC40 boten. Om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het zeilen in deze spectaculaire racemachines heeft DutchSail de beschikking over een eigen simulator. Deze werd dinsdag tijdens de presentatie bij Van der Zwan in Scheveningen officieel in gebruik genomen door Ivo van der Mark – CEO van JAJO

Selectie Youth America’s Cup

Bart Lambriex, (24 – Den Haag), Bjarne Bouwer (20 – Den Haag), Paul Hameeteman (20 – Den Haag), Aleksandr Moliakov (22 - Delft), Eliott Savelon (22 - Delft), Wiebrand de Vos (21 - Joure).

230926-dutchsail-sb2-7135-1
Selectie Puig Women’s America’s Cup
Odile van Aanholt (25 – Den Haag), Annette Duetz (30 - Rotterdam), Maxime Jonker (28 – Den Haag), Arianne van de Loosdrecht (29 - Leiden), Ismene Usman* (24 - Delft), Willemijn Offerman* (24 - Haarlem).

* zijn zowel onderdeel van de Youth als Women’s selectie.

230926-dutchsail-sb2-7203-2
CEO JAJO neemt AC40 simulator in gebruik

Ivo van der Mark – CEO van JAJO nam dinsdag de AC40 simulator officieel in gebruik door plaats te nemen in de simulator en een wedstrijdje te varen.

Van der Mark: “Als JAJO willen wij laten zien dat dromen uitkomen als je doorzet en samenwerkt. De Nederlandse deelname aan de America’s Cup bij de vrouwen en de jeugd is zo’n droom die we graag ondersteunen en waarmee we generaties willen inspireren. Inspireren met ondernemerschap, innovatie en lef.”

img-1674
Samenwerken maakt Nederlandse deelname mogelijk
“Deze Nederlandse deelname is nu al uniek, het is de eerste keer dat er een team onder Nederlandse vlag mee gaat doen. Deze deelname is alleen mogelijk doordat vele partijen samenwerken.” Aldus Sander van der Borch vanuit DutchSail operationeel verantwoordelijk voor de campagnes.

Coach Pieter-Jan Postma vult Van der Borch aan: “Wanneer we de samenwerking blijven versterken en met elkaar de schouders eronder zetten. Maken wij als Nederland denk ik echt een goede kans om bovenin mee te draaien maar dat gaat niet vanzelf. We proberen door alles net wat slimmer aan te pakken de concurrentie een stap voor te zijn en te blijven. Zo waren we een van de eerste die een simulator aan konden schaffen, mede dankzij de ondersteuning van onze partner JAJO. Maar zo zijn we nu ook de eerste die de selectie afgerond hebben. Daarnaast proberen we alle beschikbare kennis bij de verschillende kennisinstituten maar ook in de sport bij elkaar te brengen. Alles om over een jaar zo goed mogelijk voorbereid aan de start te verschijnen.”

Een van de partijen die zich achter het initiatief schaart is het Watersportverbond. Zo maken niet alleen acht van de twaalf zeilers deel uit van Team Allianz maar kan de campagne ook gebruik maken van de faciliteiten en kennis die beschikbaar is op het Nationaal Topsportcentrum in Den Haag.

Arno van Gerven – directeur van het Watersportverbond: “Als Nederland hebben we een prachtige generatie met jonge talentvolle sporters en coaches die de kans verdienen om er alles uit te halen. Het is heel mooi voor de sport, dat betrokken mensen, verenigingen en bedrijven dit "traject" nu mogelijk maken. En het moment pakken om de krachten te bundelen.” 

"We hebben een prachtig WK zeilen in eigen land achter de rug, de Olympische Spelen staan voor de deur en daarna wacht er met de deelname aan zowel de Youth als Puig Women’s America’s Cup opnieuw een prachtige kans voor deze generatie zeilers. Als Watersportverbond stellen we onze kennis, ervaring en faciliteiten graag beschikbaar voor dit bijzondere project.”

230926-dutchsail-sb2-7272-3
Over de Youth & Puig Women’s America’s Cup Regattas Barcelona 2024

De America’s Cup is het oudste nog bestaande internationale sportevenement ter wereld en kent haar oorsprong in 1851. De Youth &Puig Women’s America’s Cup Regattas Barcelona 2024 is een officieel onderdeel van de 37e editie van de America’s Cup. Deze 37e editie wordt in het najaar van 2024 in Barcelona, Spanje gevaren. Emirates Team New Zealand is titelverdediger.

In de Youth & Puig Women’s America’s Cup Regattas strijden per categorie 12 teams om de titel. De deelnemende teams bestaan uit de jeugd- en vrouwenteams van de America’s Cup teams en uit teams uit 6 uitgenodigde landen, behalve Nederland (DutchSail) ook Duitsland, Zweden, Canada, Spanje en Australië. De evenementen worden gevaren in de foilende AC 40’s, dezelfde boten als waarin de deelnemende teams aan de America’s Cup zich voorbereiden op hun wedstrijden in de AC 75’s. De Youth America’s Cup wordt gehouden. Van 19 september t/m 2 oktober 2024. De Puig Women’s America’s Cup vindt plaats van 3 t/m 16 oktober 2024.

In het protocol voor de 37e America’s Cup is bepaald dat de winnaar van de Cup verplicht is om de volgende editie van de America’s Cup wederom een Youth & Women’s America’s Cup te organiseren in de AC40’s.

Over DutchSail

Zowel de KNZ&RV als KR&ZV ‘de Maas’ kent een rijke historie in de zeilsport. Om internationaal met de top mee te kunnen blijven doen, werken beide verenigingen rond (semi)professionele zeilcampagnes sinds 2019 nauw samen onder de naam van DutchSail. Door de samenwerking, waarbij alle uitvoerende zaken zijn ondergebracht bij DutchSail, kunnen dergelijke grote projecten keer op keer gerealiseerd worden. DutchSail vormt daarnaast niet alleen een platform voor zeilers en het bedrijfsleven maar ook voor de vele kennisinstellingen in ons land rond het thema innovatie in het water of de watersport.

De Youth & Puig Women’s America’s Cup Regattas Barcelona 2024 campagne van DutchSail wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende partners: JAJO, Van der Zwan, DAMEN, MUSTO, het Watersportverbond, de KNZ&RV en KR&ZV ‘de Maas’.