Wijntafel De Maas - proeverij Toscane Italië

woensdag 9 oktober 2024

 
Tijd
start om 18:00 uur
Inschrijfperiode
woensdag 28 augustus 2024 t/m maandag 7 oktober 2024
Locatie
Sociëteit, Veerdam 1 te Rotterdam
Aantal deelnemers
maximaal 45
Aantal beschikbare plaatsen
30
Leeftijd
minimaal 18 jaar
 

Wijntafel De Maas - proeverij Toscane Italië

 

wijntafel-9-oktober

 

WIJNLAND ITALIË

Wijnen van Toscane

Toscane is niet alleen een heerlijke vakantiebestemming, het is ook één van de belangrijkste leveranciers van Italiaanse kwaliteitswijnen. Chianti, Vino Nobile, Brunello en uiteraard de 'Super Tuscans'; ze komen allemaal uit de prachtige glooiende wijngaarden van Toscane en we gaan ze allemaal proeven.

CHIANTI EN CHIANTI CLASSICO

Al sinds de 13e eeuw worden er wijnen gemaakt in chianti, het gebied tussen Siena en Florence. Tot de jaren ‘70 waren veel Chianti's simpele rode wijnen, die meer om de decoratieve mandflessen dan om de smaak bekend stonden. Sindsdien is de productie verlaagd en zijn veel wijngaarden gemoderniseerd. Tegenwoordig is de kwaliteit van de Chianti’s veel beter dan voorheen. Chianti’s moeten worden gemaakt op basis van de sangiovese druif, minimaal 70% voor de gewone en 80% voor de Classico om te voldoen aan de richtlijnen van DOC en DOCG. De wijnen worden aangevuld met de blauwe canaiolo, witte trebbiano en malvasia en internationale druivenrassen als de cabernet sauvignon op basis van terroir, (micro)klimaat en voorkeur van de wijnboer.

DE SANGIOVESES DRUIF

De bakermat van de sangiovese druif ligt in de Chianti. Van nature rijpt sangiovese pas laat. Gevolg: de druif behoudt een hoge zuurgraad en heeft veel tannine en een smaak van pruimen en kersen, tabak en leer. Thee is ook een aroma dat met sangiovese geassocieerd wordt. Naarmate de sangiovese veroudert, wordt de kleur snel lichter. Echt oud worden de meeste sangioveses trouwens niet: 5 tot 8 jaar is meestal wel het maximum. Sangiovese wijnen zijn vaak ook stevige rode wijnen. Die moet je dus gewoon drinken bij het eten. Harde kazen, rood vlees en wildgerechten versterken de smaak van cassis, pruimen en tannines. Meer eenvoudige sangiovese wijnen, zoals de IGT Toscane wijnen, zijn een stuk fruitiger van smaak en passen perfect bij pizza of pasta.

MONTEPULCIANO

Ten zuidoosten van de Chianti ligt Montepulciano. In het gebied rondom dit stadje wordt een uitstekende rode wijn wordt gemaakt. Deze Vino Nobile de Montepulciano is vol van smaak, met meer alcohol dan Chianti. De wijn bestaat voor minimaal 70% uit sangiovese en moet minstens 2 jaar rijpen om de naam Vino Nobile te mogen dragen. De Riserva van deze wijn moet zelfs minimaal 3 jaar rijpen. Wijnen van de DOC Rosso di Montepulciano zijn wat lichter van smaak dan de Vino Nobile di Montepulciano. Beide wijnen hebben overigens niets te maken met de Montepulciano d'Abruzzo, een rode wijn van montepulciano-druiven uit de Abruzzen.

BRUNELLO DI MONTALCINO

De sangiovese vormt niet alleen de basis van Chianti en Montepulciano, maar ook van de Brunello di Montalcino. Deze volle, rijke rode wijn wordt gemaakt van de brunello-druif, een kloon van de sangiovese. Na enkele jaren van rijping in grote eiken vaten, heeft de wijn nog jaren flesrijping nodig om een optimale smaak en geur te ontwikkelen. Naast de DOCG Brunello di Montalcino is er ook de Rosso di Montalcino. Deze rijpt minder lang en is iets toegankelijker van karakter.

SUPER TUSCANS

Vermogende Italianen kochten sinds de zeventiger jaren van de vorige eeuw wijngaarden in Toscane in het gebied rond Bolgheri en gaven gerenommeerde wijnmakers de vrije hand. Die plantten cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot en syrah aan en gebruikten eiken houten barriques om de wijn in te rijpen. Alle maal in strijd met de wettelijke voorschriften van de Chianti. Zo ontstond de opmerkelijke situatie dat veel van de beste wijnen uit Toscane als Vino de Tavola gebotteld moesten worden: de Super Tuscans. Inmiddels zijn de wettelijke voorschriften voor de Chianti aangepast met onder andere een DOC Bolgheri en een IGT Toscane, zodat de hele regio van de nieuwe inzichten profiteert.

Deelname proeverij: € 15,00 per persoon.
LET OP! Betaling kan niet meer digitaal bij inschrijving plaatsvinden. U wordt na inschrijving benaderd met een betaalverzoek.

Start: 18:00 uur
Einde: 19:30 uur

Natuurlijk is de organisatie nog in overleg met de Chefkok om een mooi diner voor u te organiseren aan het einde van de wijnproeverij. Meer informatie over de prijs en inhoud volgt spoedig.

Aanmelden is verplicht voor de wijnproeverij kan via onderstaande knop.


Graag tot 9 oktober!

 

 

Inschrijven